فلسفه نخواندن نماز در دوران حیض؟

فلسفه نماز نخواندن دوران حیض

پرسش :

مریم:چرا خانمها نباید در دوران حیض نماز بخوانند؟در جایی از قرآن نیامده. همچنین روایات هم با نص قرآن معارضند/لطفا کامل و قانع کننده توضیح دهید و شواهد یقینی بیاورید.ممنون

 

پاسخ :

سلام و عرض ادب

در مورد سوالتون عرض کنم که دورة ماهانة زنان و ایام عادت ماهیانه و حیض شدن گرچه نشانة سلامت زن هست، ولی زن در آن ایام دچار نوعی نقاهت و بیماری و ضعف جسمانی و کمردرد می شود.

 از طرفی در صورت شستشوی آن عضو و تماس آب با آن امکان آلودگی دارد، از این رو زنان در آن ایام شرایط صحت نماز را ندارند، چون نجاست و آلودگی اعضای تناسلی زن از یک طرف به اضافه کسالت و بیماری او باعث شده که خدا در حق آنان لطف کرده و نماز را از آنان برداشته است.

نکته بعدی اینکه قرار نیست همه چیز در قرآن صریح ذکر شده باشد بلکه بسیاری از احکام توسط اهل بیت و پیامبر تبین می شود چون اینها مفسر واقعی قرآن هستند و خود قرآن ناطق می باشند.

شهید مطهری می فرماید: «از نظر اسلام زن حائض حكم یك انسان به اصطلاح «محدث» را یعنی انسان فاقد وضو و غسل را دارد كه در آن حال از نماز و روزه محروم است»(مرتضی مطهری، مجموعه آثار 19، مسأله حجاب، ص 419.)، به نظر ایشان حیض مانند جنابت، خواب، بول و غیره موجب حدث‌ (نوعی پلیدی) است كه اولا اختصاص به زن ندارد و ثانیا با غسل و یا وضو مرتفع می گردد.

خونریزی ماهیانه زن یك نوع حرج و زحمت است و به دلیل پدید آمدن همین وضعیت روانی خاص، زن نمی تواند در حال نماز توجه دقیق و آرامش و طمانینه و طهارت لازم را داشته باشد، در حالی كه نماز گفتگوی بنده و راز و نیاز او با خدا است كه باید در نهایت دقت و آرامش و طهارت انجام گردد، و بر همین اساس است كه از نظر بینش اسلام زن آزاد است كه به وسیله ذكر و دعا رابطه اش را با خداوند حفظ كند و هنگام وقت نماز، ‌خود را پاكیزه نموده، وضو گرفته رو به قبله بنشینند و به دعا و مناجات با خداوند بپردازند، به این ترتیب كاستی ارتباط معنوی با خداوند در این ایام جبران می گردد(علامه مجلسی، بحارالانوار، ج 78، ص 120).

موفق باشید و التماس دعا