آیا مصرف مواد مخدر مثل خوردن شراب حرام است؟؟

پرسش:

سلام

من یه سوالی برام پیش اومده.

میخواستم بدونم چرا خداوند خوردن شراب رو حرام اعلام کردن در حالی که مصرف مواد مخدر مثل تریاک رو حرام نکردن؟

 

مطمئنا ضرری که یک فرد معتاد به خودش و جامعه اش میزنه خیلی بیشتر از ضرری هست که یک فرد با خوردن مشروب به خودش میزنه.

البته شاید در رابطه با مواد مخدر هم حکمی وجود داشته باشه که من اطلاع نداشته باشم. ازتون خواهش می کنم اگه ممکنه یه توضیحی در این رابطه بفرمایید یا اینکه جایی (اگه میشناسید)معرف کنید تا بریم تحقیق کنیم.

یا علی مدد...

پاسخ:

با سلام و عرض ادب

این که چرا در قرآن حرمت تریاک مطرح نشده ، زیرا در آن زمان هرویین و تریاک و حشیش و غیره نبود و اگر چیزی به نام تریاق وجود داشت، به عنوان پادزهر دارویی بود. اگر به این شکل امروزی وجود داشت ، قطعاً اسلام آن را حرام می‌‌ کرد.

و ما در کنار قرآن روایاتی از اهل بیت داریم که راهکار رو به ما نشان می دهد و فقها نیز با استفاده از این قاعده و اصول و روایات حرمت را مشخص کرده اند.

نمونه ای از نظرات فقها رو ذکر میکنم که بنابر فتواى برخی از مراجع استعمال مواد مخدر حرام است:

حضرت امام(ره): هروئین حرام است و ارتزاق به آن جایز نیست واعتیاد به تریاك جایز نیست و معتاد در صورت عدم لزوم ضرر (یعنى اگر ضرر نداشته باشد) باید آن را ترك كند و خرید و فروش یا كشت منوط است به مقررات دولت اسلامى و تخلف جایز نیست ، (استفتاآت، ج 2، ص 35 الى 37).

مقام معظم رهبرى: استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها مطلقا حرام است، به خاطر ضررهاى فردى و اجتماعى كه بر آنها مترتب است و به همین جهت خرید و فروش و حمل و نقل و نگهدارى آنها هم حرام است مگر در مورد معالجه مرض آن هم به تشخیص پزشك حاذق و مورد اعتماد كه در این مورد استعمال آن به مقدار ضرورت اشكال ندارد ، (اجوبة‏الاستفتاآت، ج 2، س 324 و 325)
حضرت آیت‏اللّه‏ فاضل لنكرانى: استعمال مواد مخدر و خرید و فروش آنها حرام است و استعمال دخانیات نیز اگر زمینه اعتیاد را ایجاد كند حرام است و معتاد در صورت عدم ضرر باید آن را ترك كند و خرید و فروش یا كشت منوط است به مقررات دولت اسلامى و تخلف جایز نیست ، (جامع‏المسائل، ص 249 – 250)
آیت‏اللّه‏صانعى: استعمال آنها (یعنى مواد مخدر) به هر قسم حرام است، لكن آنچه سُكرآور است (یعنى باعث مستى مى‏شود) مانند بنگ به عنوان مُسكر حرام مى‏باشد و غیر آن به عنوان چیزى كه نزد عرف عقلا ضرر زننده و مضر محسوب مى‏شود، حرام است، (مجمع المسائل، ص 316.)
آیت‏اللّه‏مكارم شیرازى: استفاده از مواد مخدر براى هیچ كس جایز نیست؛ مگر این كه اگر كسى بخواهد آن را ترك كند جانش به خطر بیفتد. هم‏چنین معامله (یعنى خرید و فروش) این مواد باطل است ، (استفتاآت، ص 155)