اگر نگاه به نامحرم گناه است چرا در فیلم‌های خارجی زن‌های بدون حجاب را نشان می‌دهند؟

پرسش:

چرا می‌گویند نگاه کردن به نامحرم گناه است اما در فیلم‌های خارجی زن‌های بدون حجاب را نشان می‌دهند؟
پاسخ:

با سلام و عرض ادب و احترام 

نگاه كردن به بدن زن مسلمان بدون پوشش لازم ، حرام است و نگاه كردن به زنان غير مسلمان بدون پوشش موي سر اشكال ندارد. اما نگاه كردن به تصوير زن نامحرم (چه مسلمان يا غير مسلمان)، حكم نگاه كردن به خود زن نامحرم را ندارد، بنابراين ، اگر نگاه از روى لذت و شهوت نبوده و ترس گرفتار شدن به گناه نباشد و تصوير متعلق به زن مسلمانى است كه نمى‏ شناسد، نگاه كردن بدون پوشش نيز اشكالى ندارد و حرام نيست ، اما نبايد تصاوير زنان مسلمان بدون حجاب كه به طور مستقيم پخش مى‏ شود، نگاه كرد. در پخش غير مستقيم (چه سريال تلويزيونى يا برنامه‏هاى ديگر) نگاه كردن به زنان مسلمان بدون حجاب (عرب يا غير عرب) در جايى كه ترس گرفتار شدن به گناه نباشد، اشكالى ندارد و حرام نيست، و اگر غير مسلمان باشند نيز اشكال ندارد . تصاوير تلويزيونى، حكم نگاه كرده به عكس نامحرمان را دارد كه اگر نشناسد و بدون قصد لذت باشد، اشكال ندارد. (1)
بنابراين نگاه كردن مستقيم به انسان با نگاه به تصوير يا فيلم فرق دارد. هم چنين نگاه به زن مسلمان و غير مسلمان نيز تفاوت دارد.
پى‏نوشت‏ها:
1 - مقام معظيم رهبرى، اجوبةالاستفتاءات، ص 25)، س 1182.

 

آیا ازدواج زن شیعه با مرد سنی اشکال دارد؟

پرسش :

آیا ازدواج زن شیعه با مرد سنّی اشکال دارد؟
پاسخ:

با سلام و عرض ادب و احترام 

ازدواج با سنى كه ناصبى (دشمن اهل بيت) نباشد، اشكالى ندارد. اگر مرد شيعى با زن سنى ازدواج كند، اشكالى ندارد ، ولي اگر زن شيعى با مرد سنى ازدواج كند، خلاف احتياط است. حضرت امام مى‏ فرمايد: «تا آنجا كه ممكن باشد، اين احتياط ترك نشود».(1)
يعنى زن شيعى سعى كند با مرد سنى ازدواج نكند چون خواه ناخواه تحت تأثير شوهرش قرار مى‏گيرد يا اگر اختلافاتى پيش مي‏آيد، فرزندان به روش پدر بيشتر تمايل پيدا مى‏كنند. نقش پدر و مادر در تربيت فرزند بسيار است.پس اگر زن شيعه مذهب با مرد سنى ازدواج نكند بهتر است.
پی‌نوشت‌ها:
1. تحرير الوسيله، ج 2، ص 286، مسئله 8.  

رابطه بین دختر و پسر از نظر شرعی چه حکمی دارد ؟

پرسش :

رابطه بین دختر و پسر در چه حدودی می‌تواند باشد؟
پاسخ:

با سلام و عرض ادب 

اگر رابطه دختر و پسر به صورت سخن گفتن باشد، اشكال ندارد، مگر آن كه از روي لذت و شهوت باشد. از‌آن جا كه به طور طبيعي سخن گفتن دختر و پسر جوان به واسطه قوي بودن غريزه شهواني، در معرض شهوت و تحريك شهواني قرار دارد ، بايد سعي شود حتي المقدور جز در موارد ضروري از اين كار دوري شود.
هر گونه ارتباط و تماس بدني دختر و پسر از نظر شرعي حرام است.
نگاه مرد به بدن زن (چه با قصد لذت يا بدون آن ) اشكال دارد و حرام است؛ هم چنين نگاه كردن زن به بدن مرد نامحرم، ولي نگاه كردن به صورت و دست‌هاي زن نامحرم تا مچ، اگر به قصد لذت نباشد و مايه فساد و گناه نگردد، هم چنين نگاه كردن زن به بدن مرد نامحرم(به آن مقداري كه معمولاً نمي‌پوشانند) مانند سر و صورت و گردن و مقداري از پا و دست اشكال ندارد.(1)

بنابر اين رابطه دختر و پسر به صورت هاي مختلف اگر مفسده ‏اى نداشته باشد و ترس وقوع در حرام نباشد و از روى شهوت صورت نگيرد و تماس بدني نباشد ، اشكالى ندارد، ولى خلوت كردن دختر و پسر نامحرم اعم از فاميل و غير فاميل در اتاق يا خانه دربسته كه محل رفت و آمد ديگران نباشد، حرام است. حتي اگر به عبادت و بحث علمي مشغول باشند يا اصلا سخني با هم نگويند ، زيرا غريزه جنسى و وسوسه شيطانى ممكن است هر لحظه انسان را از مسير خارج بكند.
جهت آگاهي و مراقبت بيشتر چند حديث را بيان مي كنيم.
اميرالمؤمنين(ع) فرمود: "الشهوات سموم قاتلات؛(2) شهوت‏ها و خواهش‏هاى نفسانى زهره اى كشنده ‏اند" و نيز فرمود: "طهروا انفسكم من دنس الشهوات تدركو رفيع الدرجات؛ نفس خود را از پليدى شهوت رانى پاك سازيد تا به درجه‏ هاى بلند آخرت دست يابيد".(3)
قال رسول اللَّه(ص): "جاهدوا انفسكم على شهواتكم تحلّ قلوبكم الحكمة؛(4) با شهوت تان مبارزه كنيد تا حكمت در دل‏هاى شما وارد گردد".
يكى از نصيحت‏ هاى ابليس به حضرت موسى(ع) اين بود: "لا تخل بامرأة ولا تخل بك فانه لا يخلو رجل بامرأة و لا تخلو به الا كنت صاحبه دون اصحابى؛(5) هيچ وقت با زنى خلوت نكن و (نگذار) زنى با تو خلوت كند، زيرا هر گاه مردى با زنى خلوت مى‏ كند، من در كنار آن دو هستم (و آنان را وسوسه مى‏ كنم".
پي نوشت:
1 - ناصر مكارم، مجموعه استفتائات جديد، ص 227 مسئله 805؛ فاضل لنكراني، جامع المسائل، ص 482، مسئله 1715.
2 -غررالحكم، ج 1، ص 30.
3 - همان، ج 2، ص 472.
4 -مجموعه ورام، ج 2، ص 122.
5 -بحارالانوار، ج 69، ص 197.

آیا دوست داشتن یک نا محرم و ارتباط با او گناه است؟

پرسش :

اگر کسی را واقعاً از صمیم قلب دوست داشته باشیم و با او یک سری مسائل غیر شرعی انجام دهیم (به صورتی که محرم نباشیم) گناه به حساب می‌آید؟ گناه آن چقدر است؟

پاسخ:

با سلام و عرض ادب و احترام 

دوست داشتن قلبی اشکال ندارد، ولی ارتباط نامشروع اصلاً جائز نیست.
طبیعی است وقتی عمل غیر شرعی و نامشروع باشد،‌ گناه دارد و اگر واقعاً علاقه قلبی است، چرا ازدواج صورت نگیرد، تا ارتباط نا مشروع ایجاد نشود. بهترین راه این است که تا فرصت از دست نرفته و کار به جای مشکل نرسیده، با هماهنگی پدر و مادر و بستگان ازدواج کنند تابه گناه و معصیت آلوده نشوند که مجازات دنیوی بسیار دارد و هم عذاب و شقاوت اخروی در صورتی که شرایط عروسی و تشکیل خانواده مستقل فراهم نباشد، می‌توانند عقد یا صیغه رسمی خوانند و تا مدتی نامزد باشند.
مرد و زن نا محرم مخصوصاً (که هر دو در اوج شهوت هستند) به خاطر دوستی دچار یک سری ارتباط‌ های نامشروع می‌شوند. در ذیل به برخی از احکام و مسایل در مورد ارتباط دختر و پسر اشاره می‌کنیم:
1ـ حضور آن دو در جای خلوت (که دیگران نتوانند به آنجا رفت و آمد بکنند) حرام است، گرچه هر دو به عبادت بپردازند(1).
2ـ گفتگوی آنان اگر از قبیل گفتمان‌های شهوی باشد یا با نگاه شهوی همراه باشد، حرام است(2).
3ـ تماس بدنی با نامحرم و نگاه به بدن یکدیگر حرام است(3).
4ـ نگاه به صورت و دست‌ها تا مچ زن نامحرم با قصد شهوت حرام است.(1)
5ـ زن باید بدن و موی خود را از مرد نامحرم بپوشاند(3).
6ـ کسی که به واسطه نداشتن زن به حرام می‌افتد، واجب است زن بگیرد(3).
شاید به نظر شما، احکام در اینجا سخت به نظر می‌رسد، ولی با توجه به این که اوّلاً در اسلام (که هر نوع ارتباط نامشروع زن و مرد را حرام دانسته) راه باز و آزادی (ازدواج) را برای آن قرار داده، نه تنها این راه را بازگذاشته، بلکه بر آن تأکید و تشویق بسیار کرده است. ثانیاً با توجه به این که بسیاری از پیامدهای نا مطلوب فردی و اجتماعی روابط آزاد،‌از نگاه شهوت‌آلود یا حتى حرف زدن از روی شهوت آغاز می‌شود، علت احکام اسلام را در مورد سخت گرفتن رابطه زن و مرد متوجه می‌شویم .
نقل چند روایت:
پیامبر(ص) فرمود: «هر کس چشمش را از حرام پر کند،‌ خداوند چشمش را در روز قیامت از آتش پر خواهد کرد مگر این که توبه کند»(4).
امام صادق(ع) فرمودند: «نگاه به نامحرم تیری از تیرهای شیطان است. هر کسی نگاه نکند، خداوند ایمان و لذت ایمان را به او می‌چشاند»(5).
رسول خدا(ص) فرمود: «در شب معراج حوادث تکان دهنده‌ای دید، از جمله این که به جهنم اشراف یافتم و دیدم زن‌هایی که حجاب را رعایت نکرده و موی سرشان را به نامحرم نشان داد‌ه‌اند، از موی سرشان آویزان شده‌اند، و زن‌هایی که بدن‌شان را به نامحرم نشان داده‌اند،‌از پستان‌شان آویزانند،‌و زن‌های زناکار در حالی که کر و کور ولالند معذبند، و زن‌هایی که خود را به نا محرمان عرضه داشته‌اند،‌ گوشتشان را با قیچی تکه تکه می‌کنند»(6).
روایات بسیاری در این موضوع وارد شده و ما به موارد ذکر شده بسنده می‌کنیم؛ بنابر این هرچه زودتر سعی نمایید یا به صورت ارتباط شرعی درآید. صیغه عقد دائم یا موقت (با حفظ شرایط) یا آن را قطع نمایید تا از عواقب نا مطلوب دنیوی و اخروی آن در امان بمانید.
پی‌نوشت‌ها:
1ـ توضیح المسائل مراجع، ج 1، مسئله 889.
2ـ سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 103.
3ـ توضیح المسائل مراجع، ج 2، مسئله 2432.
1ـ همان.
2ـ همان، مسئله 2435.
3ـ همان، مسئله 2443.
4ـ میزان الحکمة، حدیث 20280.
5ـ همان، حدیث 20284.
6ـ بحار الانوار، ج 100، ص 246.

تکلیف نگاه استاد و معلم به شاگردان زن در کلاس چیست؟

پرسش :

در رساله‌ها آمده: دیدن زن نامحرم حرام است، البته بیشتر از یک نگاه، ولی کسی که در محیطی کار یا تحصیل کند که تعداد زن‌ها زیاد باشند یا این که استاد و معلم زن باشد. تکلیف چیست؟
پاسخ:

با سلام و عرض ادب 

دیدن گردی صورت و دست‌ها تا مچ زنان نامحرم در صورتی که زینت نشده باشند، بدون قصد لذت و شهوت، بنا به فتوای بعضی از مراجع اشکالی ندارد حتى اگر بیش از یک نگاه باشد، به همین جهت اگر در محیط کار یا محلّ تحصیل (که امروزه حضور زنان در آن اجتناب ناپذیر شده است) طبق این معیار عمل شود. اشکال نخواهد داشت.
اگر خانم مسلمان کاملاً حجاب خود را رعایت کرده بود، نگاه کردن به وجه [صورت] و کفّین [دست‌ها تا مج] او برای مرد با شرایط ذیل اشکال ندارد:
1ـ وجه وکفّین زینت نشده باشد؛
2ـ نگاه به قصد لذّت و ریبه نباشد(1).
مردان نمی‌توانند به صورت و دست زنانی که به طور کامل حجاب خود را رعایت نکرده‌اند، نگاه کنند مانند آن که زنی مقداری از مویش پیدا باشد یا این که لباس آستین کوتاه پوشیده باشد یا باز و مچ دست او پوشیده نباشد.
پی‌نوشت‌ها:
1ـ احکام روابط زن و مرد، ص 32.

Publish modules to the "offcanvas" position.