با توجه به قرآن زن به خودی خود هیچ ارزشی ندارد!!!

ارزش زن در اسلام

پرسش:
زهرا: من دختری 17 ساله هستم که با خوندنه معانی قرآن در مورد زن به این موضوع رسیدم که زن به خودی خود هیچ ارزشی نمیتونه داشته باشه مگر اینکه با مردی همراه باشه در سوره ی بقره عینا آورده شده که مردها از زنها برترند و یا در سوره ی نسا که مربوط به زنان هست شخص مورد خطاب مردان هستند مردان می تونند 2و3و4 تا زن داشته باشند و هر وقت انها را رها کردند باید حق مهریه ی آنها را بپردازند اما چرا گفته نشده که زنها ارزش بیشتری دارند که با دادن مهریه که حق انهاست میتوان از آنها طلاق گرفت خواهش می کنم کمکم کنید
پاسخ:
با سلام و آرزوی توفیقات الهی برای شما.
از ارتباط تان با این مرکز سپاس گزاریم.
این روحیه پرسش گری در شما بسیار خوب است و امیدوارم که با این روحیه خوب به درک حقایق بیشتر نائل گردید.
عرض کنم که آنچه از فهم آیات قرآن در مورد جنس زن داشتید ، به نظر می رسد که حد اقل کامل نبوده است ، اگر نگوییم که اشتباه بود.
گفته اید که:«زن به خودی خود هیچ ارزشی نمیتونه داشته باشه مگر اینکه با مردی همراه باشه» در حالی که در همین آیات قرآن سخن از زنانی می رود که نه تنها در کنار مردان نیستند و کامل هستند ، بلکه حتی الگویی برای مردان و زنان قرار می گیرند . از جمله زنی مانند حضرت مریم و آسیه همسر فرعون که خداوند می فرماید: «خداوند برای کسانی که ایمان آوردند ، همسر فرعون را مثال می آورد ... و نیز مریم دختر عمران که خود را پاکدامن داشت و ما روح خود را در او دمیدیم» (1)
در این آیه خداوند این دو زن را الگویی برای تمام انسان های با ایمان « زن و مرد» معرفی می کند.
در آیات بسیار دیگری مردان و زنان در کنار هم قرار دارند .
قرآن خلقت زن و مرد را براي يكديگر(2) و آن دو را پوشش يكديگر به حساب مي‌آورد(3) تا هر يك از آن دو ديگري را از دنبال شرو فساد رفتن و اشاعه آن باز دارد. هر كدام براي ديگري لباسي است كه به وسيله او پليدي از او آشكار نگردد.» (4)
از آيات مختلفي از قرآن كريم(5) بر مي‌آيد:
ـ زن چون مرد خليفه خدا است.(6)
ـ هنگام خلقت هم از زن و هم از مرد پيمان گرفته شده است كه شيطان را پرستشگر نباشند.(7)
ـ زنان و مردان ديگر نيز از جنس يكديگر خلق شده‌اند.(8)
 هم چنين  در نظام تكليف و برنامه تكامل انسانى، هيچ تفاوتى بين زن و مرد وجود ندارد و تساوى كامل برقرار است. براى دريافت بهتر اين موضوع، كافى است اين آيه را به دقت بخوانيم: « هر كه از زن و مرد مؤمن كارى شايسته كند به بهشت وارد مى ‏شود و ذره‏اى به او ستم نمى ‏شود» و نیز این آیه مبارکه :« خداوند كليه زنان و مردان مسلمان. براى همه آنها خدا مغفرت و پاداش بزرگ مهيا ساخته است»
 هم چنين آيات فراوان ديگر مانند: آل عمران، آيه 195- النحل، آيه 97- غافر، آيه 40- حجرات، آيه13
بنابراين نه تنها زن و مرد از نظر جنسيتي ، تفاوتي با يكديگر ندارند ، بلكه از جهت رسيدن به مراتب كمال انساني نيز با هم فرق ندارند و تفكر درجه دومي در قرآن  اصلا صحيح نمي باشد.
در بخش دیگری از سوال تان گفته اید :  در سوره بقره گفته که زن ها برتر از مردان هستند، حتما منظورتان این آیه است که الرجال قوامون علی النساء که در سوره نساء آمده است .(9)
درباره این آيه شريفه بايد معناي آن را به درستي فهم نمود.
در اين رابطه بايد ابتدا درك درستي از «قوام » بودن مرد و دايره شمول آن داشت , تا بتوان به دليل و فلسفه آن راه يافت .
 بنابراين در اينجا سه نكته بايد روشن شود: معنا, گستره و حكمت .
 الف ) در رابطه با معناي كلمه «قوام » آمده است :
 «(القوام من القيام و هو اداره المعاش » ; يعني , «قوام » مشتق شده از «قيام » و آن به معناي اداره امور زندگي است , (10).
ب ) گستره اين حكم محدود به روابط خانوادگي است .
 به عبارت ديگر اين آيه , بيانگر برتري مطلق مرد نسبت به زن نيست و تنها مسئوليت مرد در سرپرستي كانون خانواده را بيان نموده و به دنبال آن , به برخي از توابع اين مسئوليت (مانند لزوم تامين نيازهاي اقتصادي خانواده ) اشاره مي كند.
 ج ) فلسفه اين حكم آن است كه به طور طبيعي مرد, توانايي بهتري براي اداره خانواده و تائمين نيازمندي هاي آن دارد. از طرف ديگر زن نيازمند محيطي امن همراه با آسايش كافي است تا در پرتو آن , بتواند به انجام وظايف ديگري كه در نظام آفرينش بر عهده او قرار داده شده است (مانند حمل , رشد و تربيت فرزند و...) بپردازد. بنابراين رياست و مسوئوليت مرد و در راستاي آن تلاش براي اداره و تامین نيازهاي خانواده , نه تنها امري شرعي ; بلكه حقيقتي تكويني و متناسب با نظام خلقت زن و مرد است .
در بخشی دیگر از پرسش خود گفته اید «و یا در سوره ی نسا که مربوط به زنان هست شخص مورد خطاب مردان هستند مردان می تونند 2و3و4 تا زن داشته باشند و هر وقت انها را رها کردند باید حق مهریه ی آنها را بپردازند اما چرا گفته نشده که زنها ارزش بیشتری دارند که با دادن مهریه که حق انهاست میتوان از آنها طلاق گرفت»
اولا ابتدای سوره به صورت یاایها الناس شروع می شود که مردان و زنان را شامل می شود.
ثانیا در برخی از آیات هر چند ضمیر مذکر آمده است ولی شامل زنان نیز می شود زیرا ادبيات تمام زبان هاي اصيل آميخته با نوعي متانت و رعايت حريم هاست، لذا به جز در برخي شعرها و تمثيلات در اکثر متون از به کارگيري نام ها و ضماير مؤنث خودداري مي شود و اين گونه ادبيات برخاسته از عفت کلام و رعايت حرمت زنان مي باشد و نبايد از آن به عنوان بي احترامي به جامعه زنان برداشت شود. بنابراین در خطاباتی  مانند : یا ایها الذین آمنوا ، خطاب تمام انسان ها هستند ، نه خصوص مردان.
در مورد تعدد زوجات ،گفتنی است که اسلام تعدد زوجات را بدون قيد و شرط و نامحدود قبول ندارد.
 با بررسى وضع محيطهاى مختلف قبل از اسلام به اين نتيجه مى ‏رسيم كه تعدد زوجات به طور نامحدود، امر عادى بوده و قبل از اسلام جريان داشته؛ تعدد زوجات از ابتكارات اسلام نيست، بلكه دين آن را در چارچوب ضرورت‏هاى زندگى انسان محدود ساخته و براى آن قيد و شرايط سنگين قرار داده است.
قوانين اسلام براساس نيازهاى واقعى بشراست، نه احساسات، اگراحساسات را به كنار بگذاريم، فلسفه تعدد زوجات روشن مى‏شود، هيچ كس نمى‏تواند انكار كند كه مردان در حوادث گوناگون زندگى، بيش از زنان در خطر مرگ قرار دارند و در جنگ‏ها و حوادث ديگر، قربانيان اصلى را آن‏ها تشكيل مى‏دهند.
نيز نمى ‏توان انكار كرد كه بقاى غريزه جنسى مردان از زنان طولانى‏تر است، زيرا زنان در سن معينى، آمادگى جنسى خود را از دست مى ‏دهند، در حالى كه در مردان چنين نيست.
هم چنين زنان به هنگام عادت ماهانه و قسمتى از دوران حاملگى، عملاً ممنوعيت آميزش دارند، در حالى كه در مردان اين ممنوعيت وجود ندارد.
از همه گذشته زنانى هستند كه به علل گوناگونى همسران خود را از دست مى‏دهند و اگر تعدد زوجات نباشد، آن‏ها بايد براى هميشه بدون همسر باقى بمانند.
با درنظر گرفتن اين واقعيت‏ها در اين گونه موارد (كه تعادل ميان مرد و زن به هم مى‏خورد) ناچاريم يكى از سه راه ذيل را انتخاب كنيم.
أ) مردان تنها به يك همسر در همه موارد قناعت كنند و زنان بيوه تا پايان عمر بدون همسر باقى بمانند و تمام نيازهاى فطرى و خواسته‏ هاى درونى و احساسى خود را سركوب كنند.
ب) مردان فقط داراى يك همسر قانونى باشند، ولى روابط آزاد و نامشروع جنسى را با زنانى كه بى شوهر مانده‏اند، به شكل معشوقه برقرار سازند.
ج) كسانى كه قدرت دارند بيش از يك همسر را اداره كنندو از نظر جسمى و مالى و اخلاقى مشكلى براى آن‏ها ايجاد نمى‏ شود، نيز قدرت بر اجراى كامل عدالت ميان همسران و فرزندان دارند، به آن‏ها اجازه داده شود كه بيش از يك همسر انتخاب كنند.
حال اگر بخواهيم راه اول را انتخاب كنيم، بايد گذشته از مشكلات اجتماعى كه به وجود مى ‏آيد، با فطرت و غرائز و نيازهاى روحى و جسمى بشر به مبارزه برخيزيم. هم چنين عواطف و احساسات اين گونه زنان را ناديده بگيريم اما اين مبارزه‏اى است كه پيروزى در آن نيست. به فرض كه اين طرح عملى بشود، جنبه‏ هاى غير انسانى آن بر هيچ كس پوشيده نيست.
تعدد همسر را در موارد ضرورت نبايد تنها از دريچه چشم همسر اول مورد بررسى قرار داد، بلكه از دريچه چشم همسر دوم و مصالح و مقتضيات اجتماعى بايد مورد مطالعه قرار داد. آن‏ها كه مشكلات همسر اول را در صورت تعدد زوجات عنوان مى ‏كنند، كسانى هستند كه يك مسئله سه زاويه‏اى را تنها از يك زاويه نگاه مى‏ كنند، زيرا تعدد همسر هم از زاويه ديد مرد و هم از زاويه ديد همسر اول، نيز از زاويه ديد همسر دوم بايد مطالعه شود، آن گاه با توجه به مصلحت مجموع در اين باره قضاوت كنيم.
اگر راه دوم را انتخاب كنيم، بايد فحشا را به رسميت بشناسيم. تازه زنانى كه به عنوان معشوقه مورد بهره بردارى جنسى قرار مى ‏گيرند، نه تأمين دارند و نه آينده‏اى. چنان كه شخصيت آن‏ها پايمال شده است. اين‏ها امورى نيست كه انسان آگاه آن را تجويز كند.
بنابراين تنها راه سوم مى ‏ماند كه هم به خواسته ‏هاى فطرى و نيازهاى غريزى زنان پاسخ مثبت داد و هم از عواقب شوم فحشا و نابسامانى زندگى اين دسته از زنان بركنار ماند و جامعه را از گرداب گناه بيرون برد.
در پايان چند نكته را ذكر مى‏كنيم:
1 - جواز تعدد زوجات با اين كه در بعضى موارد يك ضرورت اجتماعى است و از احكام مسلم اسلام محسوب مى‏ شود، اما شرايط آن با گذشته تفاوت بسيار كرده است، زيرا زندگى درگذشته، يك شكل ساده داشت و رعايت عدالت بين زنان آسان بود و از عهده غالب افراد برمى ‏آمد، ولى در زمان ما بايد كسانى كه مى‏خواهند از اين قانون استفاده كنند، مراقب عدالت همه جانبه باشند. اگر قدرت بر اين كار دارند، چنين اقدامى بنمايند. اساساً اقدام به اين كار از روى هوى و هوس نبايد باشد.
2 - تمايل پاره‏اى از مردان را به تعدد همسر نمى ‏توان انكار كرد. اين تمايل اگر جنبه هوس داشته باشد، مورد تأييد نيست، اما گاه عقيم بودن زن و علاقه شديد مرد به داشتن فرزند، اين تمايل را منطقى مى‏كند، يا گاهى بر اثر تمايلات شديد جنسى و عدم توانايى همسر اول براى برآوردن خواسته عزيزى، مرد خود را ناچار به ازدواج دوم مى‏بيند. حتى اگر از طريق مشروع انجام نشود، از طريق نامشروع اقدام مى‏كند. در اين گونه موارد نمى ‏توان منطقى بودن خواسته مرد را انكار كرد.(11)
گاهي مسئله تعدد زوج در يك خانه موجب كينه و دشمني مي شود اما اينافراد وارد است كه دشمني مي ورزند، نه بر اسلام و تعاليمش، زيرا دين قانون تعدد زوجات را به طور وجوبي وضع نكرده است. در واقع تعدد زوجات در اسلام يك قاعده نيست، بلكه يك استثنا است و تنها حكم به جواز داده شده، نه الزام؛ يعنى براى برخى كه مشكلاتى پيش آمده و مجبور به ازدواج مجدد هستند، اجازه داده شده است، چنان كه براى آن شرطى گذاشته شده و آن اطمينان مرد به اين است كه مى‏تواند ميان زنان به عدالت عمل كند، اما اگر مردانى باشند كه بدون توجه به اين شرط و بدون توجه به سعادت خود و خانواده و فرزندان، در پى ازدواج مجدد باشند ازدواج دوم روا نيست، مثلاً هدفشان شهوت باشد و زن در نظرشان مفهومى جز موجودى كه براى لذت و شهوت آفريده شده نباشد. اسلام با اين افراد كارى ندارد و ازدواج بيش از يك زن را به آن‏ها اجازه نمى‏دهد.(12)
چنانچه در زمینه مطالب ذکر شده ، ابهامی وجود دارد ، یا در مورد آیات دیگر نیز با اشکال مواجه هستید ، در نظرات مطرح بفرمایید تا پاسخ دهم.
در این لینک هم مجموعه ای از پرسش و پاسخ در مورد شبهات زنان مطرح شده که مطالعه آن را توصیه میکنم:

پاسخ به هشت شبه پیرامون زنان

موفق باشید.

پی نوشت ها:
1) سوره تحریم ، آیه  11- 12
2) سوره روم / 21: «خَلَقَ لَكُم مِنْ  أَنفُسِكُمْ أَزْوَاجاً»
3) سوره بقره آيه 187: «هُنَّ لِبَاسٌ لَّكُمْ وَأَنْتُمْ لِبَاسٌ لَهُنَّ»
4) الميزان، ج 2، ص 44 ذيل آيه فوق.
5) بقره / 30، 34 ـ 35 و 37، حجر / 28 ـ 31، طه / 115، يس / 6، طه / 121، اعراف 23 و 189، نساء / 1، زمر / 6، روم / 21، نحل / 72، شوري / 11.
6) بقره / 30.
7) يس / 6 و بقره / 34.
8) نساء / 1، اعراف / 189، زمر / 6.
-- مجموعه مقالات هم انديشى مسايل و مشكلات زنان، ج 1، ص 202.
9) سورخ نساء آیه 34
10) تفسير الميزان , ج 4, ص 215
11) تفسير نمونه، ج‏3، ص 256 - 260؛ مجموعه آثار، مطهرى، ج‏19، ص 357 - 361.
12) الميزان، ج‏4، ص 319

نظرات (2)

This comment was minimized by the moderator on the site

سلام حاج آقا.خسته نباشید.وبلاگ مفیدی دارید جای تشکر دارد فقط نکته ای به نظرم آمد که عرض کنم آنهم اینکه خدای متعال در قرآن فرمودند:البته توانایی برقراری عدالت را نخواهید داشت،یعنی من ک خدای توام ای انسان،میدانم نمیتوانی،
ولی شما فرمودین در گذشته...

سلام حاج آقا.خسته نباشید.وبلاگ مفیدی دارید جای تشکر دارد فقط نکته ای به نظرم آمد که عرض کنم آنهم اینکه خدای متعال در قرآن فرمودند:البته توانایی برقراری عدالت را نخواهید داشت،یعنی من ک خدای توام ای انسان،میدانم نمیتوانی،
ولی شما فرمودین در گذشته غالب افراد توانایی برقراری عدالت را داشتند ک با کلام صریح پروردگار در تناقض است،وعده ها و سخنان پروردگار قطعی است‌،اگر گفت کمکت خواهم کرد حتما کمک میکند اگر گفت از زیانکاران هستند حتما همینطور است و جملاتی از این دست،پس در مورد چند همسری هم که در قرآن شریف فرموداین کاررانکنید مگر در صورت برقراری عدالت که البته نخواهید توانست باید ب این قایل باشیم ک حرف پروردگار بدون شک قطعی است
از نظر من قضیه چند همسری دستاویزی برای امیال مردان قرار گرفته و من با قسمتی از حرف شما ک فرمودید باید از چشم همسر دوم هم ب قضیه نگاه کرد مخالفم،کسی ک چیزی را در ابتدا تصاحب میکند و مالک قانونی شناخته میشود هرگز به شخص ثالثی که مال را از چنگش در میاورد حق نخواهد داد،اصولا زن بیگانه حقی ندارد ک بخواهیم از منظر دید او ب قضیه نگاه کنیم.یک زن به پای همه داشتن ها و نداشتن های مردش می ایستد و آنگاه یک شبه تقدیم زن بیگانه ایکند که نمیشود عدالت،من یک زنم،روح من همانطور که طالب تک همسری و تک معشوقی است طالب این هم هست که مردم فقط برای من باشد،من مخالف این چند همسریها و صیغه های بی محدودبت هستم.از نظر من خدا یکی یار یکی.......
با تشکر از وبلاگ خوب شما
====================
پاسخ:
با سلام و ممنون از لطف شما
منظور آیه عدالت در درون و قلبی است که نمی شود صد د صد مساوی باشد هر چند تا حدود زیادی امکانش هست و لذا لازم نیست و مهم عدالت اقتصادی است.
این موضوع اصلا دستاویز برای امیال مردان نیست الا افراد معدود که حلال نباشه دنبال حرام می روند.
در این مورد بحث زیاد شده لینک میدم مطالعه کنید:
http://www.t-pasokhgoo.ir/%D8%A7%D9%86%D8%AC%D9%85%D9%86-%D9%BE%D8%B1%D8%B3%D8%B4-%D9%88-%D9%BE%D8%A7%D8%B3%D8%AE/%D8%A7%D8%B2%D8%AF%D9%88%D8%A7%D8%AC-%D9%85%D9%88%D9%82%D8%AA-1.html

ادامه مطلب
This comment was minimized by the moderator on the site

سلام علیکم و رحمت الله با پستی با پاسخ به سوال اصرار بر ارتباط ایران با مصر چرا؟ به روزیم منتظر نظرات ارزشمند حضرتعالی هستیم

پاسخ طلبه پاسخگو:
سلام و احترام
چشم خدمت میرسم.

نظر ارسال شده‌ی جدیدی وجود ندارد

دیدگاه خود را بیان کنید

  1. ارسال دیدگاه بعنوان یک مهمان - ثبت نام کنید و یا وارد حساب خود شوید.
پیوست ها (0 / 3)
اشتراک‌گذاری موقعیت مکانی شما

وبگــــــــــردی طلبۀ پاسخگو

دانــــــلود های مفیـــــــــــــــــــد

حمایت از سایت

برای حمایت از سایت لوگوی زیر را در سایت خود درج نمایید.

بیشترین دانلود ها

جدیدترین مطالب سایت